Klä dig för älgjakt men rusta för Havsöring!

Det blev mottot för den fiskeresa förlagd i nord-Norge som jag precis komit hem ifrån. Kalla mornar, regn och rusk blev en nästan ständig följeslagare, men vad gör det.
Efter en funderare över kläder och utrustning så blev det just som rubriken lyder, "klä dig för älgjakt men rusta för Havsöring". 
När sedan lager-på-lager principen följts till punkt och pricka så var vi redo att vada ut i den inte längre sommarvarma älven och börja fiska. Härligt!
När vi anlände sent på natten så hade himlen öppnat sig och vattnet i älvarna börjat stiga kraftigt. Vi vaknade upp till en älv som stigit nästan 1.5m det senaste dygnet och kliade oss i huvudet,  många platser stod under vatten men några var fortfarande tillgängliga.
Vi stack ut och första eftermiddagen började fint.


Det var Havsöring som gällde men Lalle började fiska Lax, fick då denna på ca 3 kg och jag fick visa hur det skulle gå till.


 
En matfisk som fick bli lunch nästa dag, mörkret började krypa på och vi begav oss till husvagnen nöjda efter första dagens fångts.

Nästa dag började också riktigt bra! Kylan till trots men vattnet började sjunka undan och ge tillgång till de riktigt heta platserna.

 

Nystigen hona på nära 9kg som fick simma tillbaka med en mindre på 2kg blev förmiddagens fångst.
Jag tappade en och hade en rejäl dragning och började känna att äntligen hade vi prickat rätt tidsmässigt denna sommar....trodde jag.
Efter detta blev det tre dygn utan fisk och endast några försiktiga nyp i flugan som följd trots uppgång i ottan och fiske tills mörkret kom.
Det steg nästan ingen fisk alls och många locals pratade om att föregående år var likadant. I början av oktober var det helt otroliga steg och så även kanske detta år. Till vårt förtret men Havsöringens fördel. 
Sista dagen blev det ett spot som bjuder på mindre fisk men i alla fall lite kamp. Några runt halvkilot landades och fick simma tillbaka, självförtroendet började sakteliga stiga till normalnivå.

Allt som allt var det en väldigt lyckad resa! Nystigen på 9 och för mig nya vatten som i framtiden kommer få fler besök som kommer att vara mer tajmade med fisket!

Tills nästa gång 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0