om en timme bär det av

Laxpremiären stundar och husvagnen står redan i Midtkil. Snart är det dags!


Flugfiske efter gädda

Jag skrev lite om det ifjol och vill återigen slå ett slag för en mycket rolig fiskeform som lätt glöms bort till fördel för öringfisket som ofta får stå i rampljuset.
Jag brukar alltid flugfiska gädda på våren då det är för mycket vatten i öringälvarna och vi väntar på att det ska komma igång.
Det behövs inget avancerat mer än en buskig fluga modell större, ett spö i klass 7 (för att kunna hantera den tyngre kroken och eventuellt den störe fisken) och ett vatten som håller gädda.
Grymt kul och perfekt för den som vill lära sig drilla tyngre fisk utan att behöva gråta över om den går förlorad.

Har varit ner till en sjö i närheten några gånger den senaste veckan och nu har det lossnat. Leken är över och magarna ska fyllas på så i förrgår krokade jag två stycken välmatade 2-kilosgäddor som fick simma tillbaka.
Annars kan jag rekommendera att grilla gädda med massa kryddor, smör och salt inrullad i ett foliepaket, mumma!

Här är en bild från en av fjolårets turer till närliggande gäddvatten.




Premiären är bokad!

Laxpremiären i Stjördal är nu bokad och det blir tre dagars fiske på egen sträcka á 250 meter båda sidor om älven. Helt enkelt lysande!
Så nu blir det att binda upp ytterligare ett lager med flugor och börja ladda för att förhoppningsvis dra upp mitt livs första lax.

Här hemma fortsätter vattnet att flöda, vi som bor västerut har klarat oss bra från översvämningar men värre är det för de i östra jämtland där många stugor har hamnat under vatten och bland annat i Hammerdal har dom haft det tufft. I öp kan man läsa om Mikael Bölander i Hoting som har fått tagit båten till och från huset, det blir minst sagt lite besvärligt när vårfloden brakar loss över ett dygn.
Men med lite tur så rinner det undan och vi kan få en bra start på juni med fisket i indalsälven. Vi håller tummarna!


Äntligen fart på vattnet!

Det blev ingen fisketur i lördags då jag istället njöt av livet ute på altanen, lyssnandes på fågelkvittret och det var nästan så man kunde höra hur det började sprätta och knoppa sig i träden. Vårvärmen har äntligen kommit och med gott mod for jag en sväng till Duvedsälven igår söndag istället, men jag var för sen.
Någon har vridit på kranen för vårfloden och att fiska i det bruna vatten som forsade fram genom indalsälven och alla bäckar kändes tröstlöst, men den är iaf här, vårfloden som vi alla har väntat på.

Annat nytt är att den 23 maj tas det beslut om att anställa ytterligare en fiskevakt på heltid i åredalen, ett beslut som jag hoppas går igenom. Det skulle behövas lite hårdare tag mot de som fyller ica-kassar med småöring samt de tjuvfiskare som jag hoppas endast är ett fåtal.
Men viktigast av allt är kanske att bara synas, vi har runt 20-talet fiskevakter här i dalen, jag har aldrig sett nån.

Till uppgifterna pratas det också om att hålla efter stigar och vindskydd och plocka upp en del av det skräp som en del lyckas glömma kvar i skog och mark. Det skulle kunna bli väldigt bra och jag är mycket positiv till detta!
Man skulle kunna säga att det blir lite av en åredalens "riverkeeper", förutom gräsklippningen då :)





Regn, regn och regn

Så har det sett ut nu de senaste tre, eller är det fyra, dagarna här i västra jämtland, men nu när jag tittar ut så har det faktiskt lättat. Ännu bättre är att när jag kikar på termometern så visar den 12 grader, varmt! Rena midsommarvärmen, det här kan öppna upp för lite flugfiske ikväll!

Årets första fisk på fluga

Nu är jag hemkommen från Sundsvall och sportfiskemässan som ägde rum där i helgen, en lyckad tillställning med mycket folk och ännu mera att titta på!
Gjorde några små inköp på bra att ha saker som t.ex en flugask från shakespeare, en håv och en kniv, träffade även en äldre herre som gjorde helt fantastiska flugaskar i trä för hand som han sålde på mässan. Det är roligt att se sådant äkta hantverk nuförtiden!

Men åter till rubriken, igårkväll var jag tvungen att stilla abstinensen och tog först en sväng till indalsälvens inlopp i Storsjön men där var hotspotsen upptagna så efter en liten promenad runt en holme så körde jag hemåt igen. Men då kom jag på att vid en av våra vintervikar där vi kikmetar harr i Storsjön kanske det går svinga flugspöt och lura någon fisk.
Sagt och gjort, en halvtimme senare satt denna harr på kroken.



Otroligt skönt att börja smått och inte göra som min fiskekompis Lalle som började med denna;



Jag menar hur lätt är det att toppa det? :)


Sundsvall och sportfiskemässa

Nu är jag på plats i Sundsvall, hundvakt är fixad och jag är taggad för att strosa runt på mässan i helgen, härligt!
Å andra sidan verkar det som om jag istället skulle ha packat spö och vadare för en tur till Skellefteå där öringen är på hugget!
Fick rapport från Lalle som åkte dit i andra ärenden men tog med sig spö och lyckades lura en fin bit på 69cm och nära 5 kilo! Kul start på säsongen!


Flugfiske i Olden

Häromdagen var det dags för årets premiär i Olden. Vi trotsade hårda vindar, snö och regn för att få lägga ut flugan några gånger och få se solen. Aprilvädret var i sitt esse och vi bjöds på det mesta under de timmar vi var ute. Inte en dragning i flugan eller ens en fisk i sikte men det var härligt att vara ute. 
Premiären är avklarad och framöver väntar en sommar fylld av flugfiske och förväntningar

 


RSS 2.0