Alster från fjällen










Med dessa bilder så önskar jag er ett bra avslut på augusti!

Om det är så att du vill komma i kontakt med Fjällsport med anledning av förfrågningar om fiskeguidning eller flugfiskekurs under nästkommande vecka så ring; 0647-261 00 eller maila; [email protected] så hjälper Peter dig.


Det drar ihop sig

Snart är augusti till ända och förbudet för fiske i strömmande vatten träder i kraft så ut och ta den dära stora öringen nu så du har något att leva på när isarna lägger och snön börjar ramla ner.

För mig slutar fisket idag för liksom ifjol blir det en resa till varmare breddgrader och efter förra årets fiasko med brutet spö och dåligt fiske så lämnar jag grejern hemma, jag åker ju trots allt iväg för att segla ;)


Ikväll bär det iväg

Det är fiske som gäller och vattnet är allas vårt eget hemligjaure någonstans i den jämtländska fjällvärlden.
Det ska bli grymt kul och igårkväll när jag ringde min fiskekompanjon och frågade om vi skulle fega eller satsa så blev svaret det sistnämnda, UL-spöt lämnas hemma och allt som följer med är flugor i massor och våra flugspön. Härligt!



Kom även och tänka på en annan sak som är aktuellt både i haspel och flugfiskekretsar, just detta med flugval eller drag.
För er som brukar läsa "allt om flugfiske" så är ni kanske bekanta med krönikan som alltid avslutar tidningen, jag brukar alltid ägna den en extra tanke och speciellt den som var i det senaste numret.

För den handlar om vilken fluga just du väljer att fiska med. Det är många faktorer som spelar in, insekter runt vattnet, det du har googlat fram på internet med mera med mera. Men det viktigaste är nog att du tror på flugan eller draget som du fiskar med.
Om du gör det så fiskar du mera nogrannt och bättre. I många fall kan det också vara så att du vet att en koppar-vibrax eller Europa 12:a är det som funkar bäst just nu men du vill ändå se om något annat fungerar.
Det är ofta så jag fiskar. Jag är en tjurig rackare och vill gärna gå mina egna vägar, om någon kommer fram till mig, tittar i flugasken och säger "nej det här går inte, det är bara black gnat i midgetstorlek som gäller" då drar jag gärna på en stor streamer mitt framför ögonen på honom och förhoppningsvis tar jag också en fisk. Kanske onödigt djävulskap ibland men jag lär mig mycket om fisken beteenden och blir nöjd när jag lyckas lura en öring på "fel" fluga.
För det är det som är tjusningen, fajten är mellan dig och fisken, vad du väljer att ha för fluga på tafsen är förunnat dig.

För många av oss fantaster är det även så att fångsten inte är det viktiga utan vägen dit och allas våra vägar ser annorlund ut. Om allt handlar om det antal fiskar du har med hem så är det enklaste sättet att du lägger ut ett nät.

Tänk på det nästa gång du vill tipsa någon om vilken fluga som enligt dig är bäst på ett specifikt vatten innan du sågar en annan fiskares flugval, även om tanken kan vara god.
För ofta ligger det redan en tanke bakom just dennes flugval.





Dåligt fiske?

Det har varit in en del folk under slutet av veckan och beklagat sig över det dåliga fisket, trögt och smått är ord som yttrats.
Jag brukar vara skeptisk till detta eftersom jag vet att älven håller fin fisk, men efter igår så började jag fundera. Har det verkligen varit så dåligt torsdag och fredag?
Sagt och gjort, jag hade en timme på mig innan jag skulle hemöver. Duvedsälven, provade ett nytt ställe för mig och hade därmed samma förutsättningar som många andra på besök.
Första flugorna kammade noll men nytt flugbyte och samma hölja gav en liten. Nya kast. Tappade en som efter en sväng vid mina fötter i början av kampen gjorde en rusning och lossnade, uppskattningsvis runt halvkilot. Sedan blev det en till godkänd som fick simma tillbaka plus några propellrar.
Timmen var slut och jag var nöjd, fisket är i allra högsta grad som det ska om än dock lite kinkigt i valet av fluga.

Om du provar ett nytt ställe;
- Börja med att koka kaffe. Studera vattnet från land innan du börjar fiska, spana efter ståndplatser och vak och kanske viktigast av allt, kom i rätt sinnesstämning och finn ro i att bara vara, just där just då.

- Se dig omkring, ofta ligger våra fiskeställen mycket vackert till så passa på och njut, då kommer resten av sig själv istället för att tvinga fram ett hugg. Det värsta som kan hända är att du får en fantastisk naturupplevelse.

- Fiska av försiktigt, det vill säga, börja med korta kast utan att vada och fiska dig utåt, ofta står fisken närmre land än vad du tror

- Byt fluga ofta. Detta är för mig A och O, du kan vara säker på att det finns fisk där du fiskar och det gäller "bara" att lura den. Regelbunda flugbyten är mycket viktigt om du vill lista ut vad dom äter och inte ser det på insekterna runtomkring dig.

- Vada försiktigt, detta bara för att inte skrämma fisken i onödan.

De här små tipsen, som när du läser dom kanske känns ganska självklara, kommer att ge dig fler fiskar och större njutning men dom är lätta att glömma bort när fiskefebern slår till när du kommer ner till vattnet. ;)


Det händer saker!

Det roligaste av allt, utöver det faktum att det efterlängtade nattfisket efter öring är högaktuellt, är att vårt guld har börjat mogna.
På många ställen är det dock kart ännu så vi som har våra hemliga ställen en bit upp på fjället får vänta några dagar till men på det mer låglänta platserna så kan det se ut så här;


Sen har det här med trolling väckt min nyfikenhet lite, en kompis har köpt båt och under sommaren gått in hårt för att lära sig kallsjöns hemligheter och lura de stora, det verkar sannerligen spännande. Kanske är det just det att jag inte kan någonting om det som gör det intressant.

Mina kunskaper sträcker sig endast till att dra en rapala efter båten och det är främst under våren då höga vattennivåer gör det svårfiskat med fluga, för om sanningen ska fram så är det fluga som är mina stora passion.
Det här med djupriggar, paravaner och linräknare är för mig något främmande men kanske skulle man ge det ett försök.
Det tål att kluras på och under tiden jag funderar så sitter han säkert där i sin båt, med kubikmeter efter kubikmeter vatten under sig och väntar på ljudet av en slirbroms i arbete.....





PB

Jag har alltid roligt på jobbet men vissa dagar är helt fantastiska! När jag var till Gevsjöströmmen i torsdags så var det i form av kurs/guidning och samme man ville ha ytterligare en tur, eftersom han fiskat av mycket i närområdet så blev Kvissleströmmen kvällens mål.
Vi tajmade in en otroligt vacker kväll och när vi vadar ut på nacken med Oviksfjällen som bakgrund är det med ett leende på läpparna.

Övning ger färdighet och kasten blev mer och mer kontrollerade även på lite längre avstånd, först fiskades höljan av med en Red Tag flymf men rätt vad det var så var en fisk upp och tog torrt. Fisken stod där men det var fel fluga, en Europa 12:a fick hamna på tafsen och efter en fin presentation och en härlig fajt så kunde han landa PersonBästa på torrt och även på fluga. Välmatad Öring på 38 cm och runt 6 hg. Stort grattis!
Ett segerfoto var tanken innan den granna fisken skulle få friheten åter men ett sprattel och sen slank den ur händerna på den glada fiskaren innan kameran kom fram.

Men goda minnen smäller lika högt som fotografier och det här kommer jag att se tillbaka på och glädjas över länge.




Kurserna avlöser varandra

Igår hade vi rekord i antal anmälda till prova-på-flugfiske så vi fick köra två timmar istället för en som det normalt är. Riktigt skoj!



Efter det så var det en tur till Gevsjöströmmen med en herre som var med ifjol och nu ville ut igen. Det blev en härlig kväll och vi njöt av skådespelet med kläckningar som avlöste varandra. Vi fick till och med se en av de större Öringarna visa sig och jag törs inte uppskatta storleken på denna bjässe.
En härlig kväll!
 
Han bokade in ännu en tur så imorrn blir det kvissleströmmen och Harrfiske på schemat medans ikväll så ska jag göra en tur till favoritvattnet i Olden.



RSS 2.0